Πώς αισθάνεται ένα ζεστό φλας;

Πώς αισθάνεται ένα ζεστό φλας;

Οι καυτές αναλαμπές είναι κοινές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς και στην περιμενοπάθεια, η οποία είναι η σκηνή πριν σταματήσει η εμμηνόρροια.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τέσσερις από τις πέντε γυναίκες βίωσαν καυτές λάμψεις στη μέση ηλικία. Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα διήρκεσαν περισσότερα από 7 χρόνια. Ορισμένοι συμμετέχοντες, ωστόσο, ανέφεραν καυτές λάμψεις που διήρκεσαν μέχρι μια δεκαετία ή ακόμα και περισσότερο.

Ούτε οι καυτές αναλαμπές ούτε η εμμηνόπαυση είναι επικίνδυνη ή σύμπτωμα ασθένειας. Η ξαφνική βιασύνη της θερμότητας κατά τη διάρκεια ενός καυτού φλας μπορεί να είναι δυσάρεστη.

Σε αυτό το άρθρο, μάθετε περισσότερα για το πώς αισθάνεται ένα καυτό φλας και τι να περιμένετε.

τι αισθάνεται ένα ζεστό φλας;

Οι καυτές αναλαμπές προκαλούν ξαφνική αίσθηση θερμότητας στο πάνω μέρος του σώματος. Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα στο στήθος, τα χέρια, το λαιμό ή το πρόσωπο.

Ο καρδιακός ρυθμός τείνει επίσης να αυξάνεται κατά τη διάρκεια ενός καυτού φλας, εντείνοντας την αίσθηση της θερμότητας. Οι περισσότερες καυτές αναλαμπές διαρκούν μεταξύ 30 δευτερολέπτων και 10 λεπτών, αλλά μπορούν να είναι μεγαλύτερες.

Η συχνότητα των καυτών αναλαμπών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Για παράδειγμα, μπορούν να συμβούν πολλές φορές την ώρα, μερικές φορές την ημέρα, ή λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι καυτές αναλαμπές τους ακολουθούν ένα προβλέψιμο μοτίβο.

Κατά τη διάρκεια ενός καυτού φλας, τα αιμοφόρα αγγεία στο άνω σώμα επεκτείνονται, επιτρέποντας περισσότερη ροή αίματος στην περιοχή. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει κηλίδες κηλίδων στο δέρμα ή να ξεπλύνετε.

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βιώνουν άγχος ή άγχος κατά τη διάρκεια ενός καυτού φλας, ειδικά αν είναι έξω στο κοινό και αισθάνονται ανησυχούν για την εμφάνιση ξεπλυμένη.

Μετά από ένα ζεστό φλας, καθώς το σώμα προσπαθεί να κρυώσει, ένα άτομο μπορεί να βιώσει εφίδρωση που τους αναγκάζει να αισθάνονται κρύα ή να τρέμουν.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι τα κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας ξαφνικές μεταβολές στην διαστολή των αγγείων που προκαλούν καυτές λάμψεις. Επομένως, η θεραπεία με οιστρογόνα μπορεί να διευκολύνει ορισμένα συμπτώματα.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συνήθως αρχίζει μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών. Ένα άτομο φτάνει στην εμμηνόπαυση μετά από 1 χρόνο χωρίς περίοδο. Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι 51 έτη.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση στα 30 τους. Άλλοι μπορούν να συνεχίσουν την εμμηνόρροια στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ή ακόμα και στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Η ηλικία είναι γενικά ένας καλός προγνωστικός παράγοντας της εμμηνόπαυσης, όμως, και μπορεί να βοηθήσει με τον προσδιορισμό του αν ένα ξαφνικό αίσθημα θερμότητας είναι ένα ζεστό φλας ή κάτι άλλο.

εκείνοι στα 20 ή 30 ετών που αντιμετωπίζουν ξαφνικές βιασύνη θερμότητας μπορεί να έχουν ένα άλλο πρόβλημα, όπως πυρετό, λοίμωξη ή φλεγμονή.

Ακόμη και όταν η εμμηνόπαυση είναι ο ένοχος, είναι σημαντικό να βλέπετε έναν γιατρό όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ νωρίς. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Άλλα σημεία και συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Ορισμένα άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  • περίοδος. Κατά τη διάρκεια της περιμενοπάθειας, είναι συνηθισμένο να βιώνετε αλλαγές στις περιόδους. Οι περιόδους μπορούν να γίνουν ελαφρύτερες, ακανόνιστες, πιο κοντά ή λιγότερο συχνές.
  • Φυσικές αλλαγές: Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι η κατανομή βάρους τους αλλάζει κατά τη διάρκεια της περιμενοπάθειας και όταν σταματούν την εμμηνόρροια. Η μέση τους μπορεί να επεκταθεί και μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  • Πόνοι και πόνοι: Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους ή μυϊκούς σπασμούς.
  • Αλλαγές διάθεσης: Τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και τη διάθεση ενός ατόμου. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται επίσης συναισθηματικοί για τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ενθουσιασμένοι για να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο ή να λυπηθούν για να φτάσουν σε αυτή τη φυσική μετάβαση – ή και τα δύο ταυτόχρονα. Οι πρόσθετες πιέσεις, όπως οι γήρανσης των γονέων, η ιστορία της κατάθλιψης ή η κόπωση από την απώλεια ύπνου, μπορούν επίσης να συμβάλουν στις αλλαγές της διάθεσης.
  • Η σεξουαλική ζωή αλλάζει: Η κολπική ξηρότητα είναι κοινή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι το σεξ γίνεται πιο άβολο, που μπορεί να οφείλεται στην ξηρότητα και την αραίωση του δέρματος. Η στάση ενός ατόμου για το σεξ μπορεί επίσης να αλλάξει.
  • Η υγεία της καρδιάς και οι αγγειακές αλλαγές: η αρτηριακή πίεση μπορεί να ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι έχουν μια καρδιά αγώνων.
  • Θέματα ουροδόχου κύστης: Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν αύξηση των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης ή του πόνου. Άλλοι μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούν ακράτεια ή διαρροές.
  • Προβλήματα ύπνου: Οι καυτές αναλαμπές μπορούν να κάνουν τον ύπνο δύσκολο, προκαλώντας νυχτερινές εφιδρώσεις και άλλα συμπτώματα. Ακόμη και χωρίς καυτές αναλαμπές, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αλλαγές στον ύπνο που οδηγούν στην εμμηνόπαυση. Μερικοί έχουν αϋπνία, εφιάλτες ή άλλες διαταραχές του ύπνου.

Διαχείριση καυτών αναλαμπών

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διευκολύνουν τις καυτές αναλαμπές και κάποια άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει:

  • Περιορισμός αλκοόλ, πικάντικου φαγητού και καφεΐνης Εάν αυτά κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα
  • χρησιμοποιώντας έναν φορητό ανεμιστήρα ή το νερό, όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα του καυτού φλας
  • ντύσιμο σε στρώματα έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να αφαιρέσετε τα ρούχα και να δροσίσετε
  • εγκατάλειψη του καπνίσματος, εάν ισχύει
  • Μπορεί να μειώσει το άγχος και μπορεί να βοηθήσει με ζεστές αναλαμπές
  • Αναπνοή αργά και βαθιά κατά τη διάρκεια ενός καυτού φλας

Σε περιπτώσεις όπου οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αναποτελεσματικές ή ένα άτομο θέλει να αποφύγει τη λήψη ορμονικών φαρμάκων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το φάρμακο σε χαμηλότερες δοσολογίες από ό, τι για την κατάθλιψη. Ωστόσο, όταν κάποιος βιώνει κατάθλιψη μαζί με την εμμηνόπαυση, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει υψηλότερη δοσολογία.

Θεραπεία αντικατάστασης ορμονών (HRT) αντικαθιστά τις φυσικές ορμόνες του σώματος, όπως οιστρογόνο και προγεστερόνη. Καθώς τα μειωμένα επίπεδα ορμονών μπορούν να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, το HRT συχνά παρέχει ανακούφιση.

Η HRT μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβων αίματος, καρδιακής προσβολής, ασθένειας της χοληδόχου κύστης και καρκίνου του μαστού, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσουμε με έναν γιατρό για να ζυγίσουμε τους κινδύνους και τα οφέλη.

Η ασφαλέστερη στρατηγική είναι να ληφθούν ορμόνες στη χαμηλότερη αποτελεσματική δοσολογία και για το συντομότερο δυνατό χρόνο.

Περίληψη

Οι καυτές αναλαμπές είναι μια ξαφνική αίσθηση θερμότητας στο άνω σώμα, συμπεριλαμβανομένου του στήθους, των χεριών, του λαιμού και του προσώπου. Μπορεί να εμφανιστούν με αυξημένο καρδιακό ρυθμό και έκπλυση.

Οι καυτές αναλαμπές μπορεί να είναι ενοχλητικές, αγχωτικές και δυσάρεστες. Ωστόσο, αυτό το κοινό σύμπτωμα συνήθως εξασθενεί καθώς οι περίοδοι ενός ατόμου εξαφανίζονται και εισέρχονται στην εμμηνόπαυση.

Πολλές θεραπείες στο σπίτι και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τις καυτές αναλαμπές ευκολότερες στη διαχείριση. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ζητήσουν από έναν γιατρό για φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

  • Γυναικεία υγεία/γυναικολογία